EEN COMMUNITY ART PROJECT

Creatieve transformatie in Ede-Zuid
In 2012-2013 leidde ik kunstproject Atelier Galerie Sud, een ambitieus project gericht op het versterken van de gemeenschap in Hoogbouw Ede-Zuid. Dit initiatief, ontstaan uit mijn passie voor kunst en Community Art, zette creativiteit (kunst) in als middel voor sociale cohesie en het verfraaien van de eigen woonomgeving.

Kunst als katalysator voor verbinding
Als kunstenaar en initiator creëerde ik een platform waar bewoners en wijkteams elkaar ontmoetten en samenwerkten. Door het organiseren van kunstactiviteiten en het stimuleren van creatieve expressie, slaagde ik erin de sociale banden te versterken en een positieve verandering in de wijk teweeg te brengen.

 

WILLEM MARIS

Een aantal maanden heb ik nauw samengewerkt met de bewoners aan hun eigen woonomgeving. Zij richtten hun eigen achtertuin in, upcycleden oude plantenbakken en maakten de flat mooier met hun kunstwerken.

Stimuleren van zelfontplooiing en aanmoedigen van creativiteit
Een aantal bewoners heeft gewerkt aan eigen creatieve ideeën, zij kregen geheel de ruimte om helemaal los te gaan. Kleurrijke vogels, gecreëerd door hen, zijn door de hele flat opgehangen, en een gegoten plakkaat van Willem Maris hangt nu in de centrale ingang.

GROOT DERXGOED:
OPEN ATELIER 'DE BONTE KOE'

Om te voorkomen dat er gevoetbald werd in de centrale hal, heb ik een inspirerend kunstproject bedacht dat niet alleen de betrokkenheid van jonge bewoners vergrootte, maar ook de potentie onthulde om met kinderen te werken en hen te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Gedurende enkele weken konden de jonge bewoners deelnemen aan de Open Ateliers, waar ze wekelijks werkten aan kleurrijke koeienvlekken. Deze kunstwerken zouden uiteindelijk de 'Koe' in de centrale hal vergezellen. Mede doordat zij hun eigen werk daar netjes wilden zien hangen, werd er voorzichtiger in de hal gespeeld.

 

DE ELSKAMP:
OPEN ATELIER THEMA 'WELKOM'

Ik heb met veel enthousiasme een Open Atelier-evenement georganiseerd waarbij bewoners samenkwamen en samenwerkten aan een gemeenschappelijk kunstproject. Dit evenement markeerde een mijlpaal omdat het de eerste keer was dat deze gemeenschappelijke ruimte werd gebruikt voor zo'n creatieve en verbindende activiteit.

DE MERLIJN:
'DROOMSTRATEN' WORKSHOP

Ik heb de bewonerscommissie ondersteund door het organiseren van een workshop. Met de vragen 'Hoe zou je willen dat jouw etage wordt genoemd en hoe zou je willen dat het eruitziet?' heb ik bewoners aangemoedigd om op een creatieve manier na te denken over een nieuwe naam voor hun etage en om schetsen te maken van hun visie voor de flat. Volgens de bewonerscommissie werden de etages vaak vergeleken met straten, dus besloten we deze workshop 'Droomstraten' te noemen.

Een ervaring die blijft inspireren
Atelier Galerie Sud was meer dan een project; het was een beweging die liet zien hoe creativiteit en kunst kan bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. De lessen en ervaringen die ik hier heb opgedaan, blijken omgekeerd ook een bron van inspiratie in mijn huidige werk als ontwerper, sporttrainer en verbinder.